Duurzame
keukens
Duurzame
keukens

CO2-footprint 2016

7746 ton CO2

 

 

  • Gasverbruik – 1%
  • Brandstofverbruik wagenpark – 12%
  • Elektriciteitsverbruik – 65%
  • Verwarmingsketel – 22%

 

Van grijze naar groene stroom

Onze CO2-footprint hebben we in 2016 verlaagd met 4,4%. We maken een CO2-reductiebeleid waarbij het doel is deze trend door te zetten. Een belangrijke stap hebben we per april 2017 gezet. We zijn helemaal overgestapt naar echte Nederlandse groene stroom, waardoor onze footprint vanaf 2017 op jaarbasis met tweederde deel zal dalen.

Energiebesparende maatregelen

2015:
Actief programma beperking lekverliezen persluchtinstallatie
Isolatie en vervanging buitenwanden
Warmtewisselaars in de lakkerij
Hergebruik warme afgezogen proceslucht
Elektrische heftrucks in het magazijn
Gedeeltelijke ledverlichting in en rond de fabriek
Bewegingsdetectie verlichting

2016:
Behoeftegestuurde stofafzuigingen

2017:
Investering in een energiebesparende IE-4 motoren voor onze stofafzuig- en compressorinstallatie
Geoptimaliseerd compressorpark en -besturing

Marc Luijkx, Manager Technische Dienst

‘We zijn al jaren bezig met energiebesparing in onze fabriek. Bij de aanschaf van nieuwe machines spelen duurzaamheid en het energieverbruik een grote rol.’

IE4-motoren voor persluchtvoorziening

DKG Groep kiest voor IE-4 motoren op het gebied van persluchtvoorziening. Dit zijn onderhoudsvriendelijke en energiezuinige motoren. Perslucht is samengeperste lucht en wordt onder andere gebruikt voor het laten bewegen van machineonderdelen

Ruim 90% van het machinepark maakt gebruikt van perslucht.

Meer dan 65% van het industriële energieverbruik komt voor rekening van elektrische aandrijvingen.
De IE-4 motoren zijn daarbij ingedeeld in klasse met het hoogste rendement.

Met de keuze voor IE4-motoren geeft DKG Groep een duidelijk signaal af hoe belangrijk zij het vindt om de CO2-emissie te verminderen. Met de nieuwe IE4-motoren kan DKG Groep een energiebesparing van 3 tot 10% realiseren.

note: per 01-01- 2017 moeten motoren met een nominaal vermogen van 0,75 tot 375 kW voldoen aan het IE3-efficiency niveau.

Zonnepanelen en biomassa-installatie

Sinds 2014 ligt er 2.300m2 zonnepanelen op het dak van de keukenfabriek. Deze panelen wekken per jaar 350.000 kWh op.

We verwarmen onze fabriek met de verbranding van ons kleinere zaagafval. De 3,5 megawatt biomassa-installatie levert ons meer warmte dan we nodig hebben. We onderzoeken of we de warmte die we over hebben in de toekomst in elektriciteit kunnen omzetten.

Energiezuinige laserafkanting

Laserafkanting is een bijzonder energiezuinige techniek want er hoeft geen lijm
op temperatuur te worden gebracht en gehouden. En omdat er anders dan bij andere traditionele verlijming geen lijm wordt gebruikt, is laserafkanting nóg minder milieubelastend. Het maakt naden extra vocht- en hittebestendig, waardoor ze langer mee gaan.

Lakken op waterbasis

In de lakkerij gebruiken we lakken op waterbasis.

Certificeringen kwaliteit en milieu

Wij zijn ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd.

Afvalhout

Hout is onze grootste afvalstroom (64%). Het kleine zaagafval verstoken we in onze biomassaketel. Een deel van het hout dat we zelf niet meer kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe keukens, wordt door de spaanplaatindustrie weer als grondstof gebruikt. Voor de overige afvoer zoekt onze afvalpartner Suez een bestemming.

Verbeteren afvalscheiding

Steeds meer afval kan weer gebruikt worden als grondstof. Wij willen daarom het aandeel restafval verminderen (nu 19%) en zijn begonnen met een verdere verbetering van de afvalscheiding in De Keukenfabriek, de kantine en onze kantoren.

Houtafval opnieuw gebruikt

Eind 2016 is het project “Hout met een fout” gestart in DKG De Keukenfabriek. Grotere afkeur onderdelen verwerken we tot kleinere panelen of kastonderdelen en voorzien we opnieuw van kantenband. Materiaal dat vroeger als afval werd beschouwd, wordt dus niet meer afgevoerd maar opnieuw bewerkt en gebruikt in onze keukens. In 16 weken hebben we hiermee 77.000 kilo spaanplaat/MDF bespaard. We halveren hiermee het materiaal dat we door bewerkingsfouten weg moeten gooien.

Bas van Hoof

‘Ik vind het mooi dat veel van de zaken waar we al jaren mee bezig zijn, uit eigen motivatie, milieuoogpunt of kostenbesparing, nu samenkomen onder de kapstok van MVO.’

Vervoer van onze keukens

Onze keukens worden volgens de doelstellingen van Green Freight Europe met minder CO2-uitstoot vervoerd. Onze transporteur bezit het Lean&Green certificaat en rijdt alleen met Euro 5 en 6 vrachtwagens. In binnenstedelijke gebieden worden bakwagens op groengas en diesel ingezet.

Dedicated transport

Darvi Transport uit Bergen op Zoom is onze vaste transporteur. Alle vrachtwagens en trailers worden met regenwater gewassen.