Duurzame
keukens
Duurzame
keukens

CO2 Emissie DKG

 

Ons elektriciteitsverbruik is afkomstig uit biomassa uit Europa. In vergelijking met de inkoop van groene stroom geeft dit een stijging in de CO2-uitstoot, doordat dit wordt gezien als grijze stroom. Door reductie en verduurzaming van o.a ons leasewagenpark en de biomassa-installatie op een lager vermogen te laten draaien, is onze CO2-uitstoot toch gedaald ten op zichtte van het referentiejaar.

Energiebesparende maatregelen

2015:
Actief programma beperking lekverliezen persluchtinstallatie
Isolatie en vervanging buitenwanden
Warmtewisselaars in de lakkerij
Hergebruik warme afgezogen proceslucht
Elektrische heftrucks in het magazijn
Gedeeltelijke ledverlichting in en rond de fabriek
Bewegingsdetectie verlichting

2016:
Behoeftegestuurde stofafzuigingen

2017:
Investering in een energiebesparende IE-4 motoren voor onze stofafzuig- en compressorinstallatie
Geoptimaliseerd compressorpark en -besturing

2018:
Nieuwe verpakkingsmachines

2019:
Introductie circulaire keuken, productontwikkeling volgens MVO principes, van afvalstroom naar waarde stroom

 

Marc Luijkx, Manager Technische Dienst

‘We zijn al jaren bezig met energiebesparing in onze fabriek. Bij de aanschaf van nieuwe machines spelen duurzaamheid en het energieverbruik een grote rol.’

85% energiebesparing door nieuwe verpakkingslijn

Voor het inpakken van duizenden onderdelen per week heeft de Keukenfabriek vanaf Q3 2018 de beschikking over een tweetal nieuwe verpakkingsmachines, wat betekent dat we afscheid nemen van onze krimpovens en één van de wikkelmachines. Het energieverbruik daalt in vergelijking met de huidige krimpovens met 85% en daarnaast is karton milieuvriendelijker dan de huidige verpakkingsmaterialen.

IE4-motoren voor persluchtvoorziening

DKG Groep kiest voor IE-4 motoren op het gebied van persluchtvoorziening. Dit zijn onderhoudsvriendelijke en energiezuinige motoren. Perslucht is samengeperste lucht en wordt onder andere gebruikt voor het laten bewegen van machineonderdelen

Ruim 90% van het machinepark maakt gebruikt van perslucht.

Meer dan 65% van het industriële energieverbruik komt voor rekening van elektrische aandrijvingen.
De IE-4 motoren zijn daarbij ingedeeld in klasse met het hoogste rendement.

Met de keuze voor IE4-motoren geeft DKG Groep een duidelijk signaal af hoe belangrijk zij het vindt om de CO2-emissie te verminderen. Met de nieuwe IE4-motoren kan DKG Groep een energiebesparing van 3 tot 10% realiseren.

note: per 01-01- 2017 moeten motoren met een nominaal vermogen van 0,75 tot 375 kW voldoen aan het IE3-efficiency niveau.

Zonnepanelen en biomassa-installatie

Sinds 2014 ligt er 2.300m2 zonnepanelen op het dak van de keukenfabriek. Deze panelen wekken per jaar 350.000 kWh op. Inmiddels is het besluit genomen om het dak van de fabriek te renoveren, te isoleren en vol te leggen tot 10.000 zonnepanelen. 

We verwarmen onze fabriek met de verbranding van ons kleinere zaagafval. De 3,5 megawatt biomassa-installatie levert ons meer warmte dan we nodig hebben. We onderzoeken of we de warmte die we over hebben in de toekomst in elektriciteit kunnen omzetten.

Energiezuinige laserafkanting

Laserafkanting is een bijzonder energiezuinige techniek want er hoeft geen lijm
op temperatuur te worden gebracht en gehouden. En omdat er anders dan bij andere traditionele verlijming geen lijm wordt gebruikt, is laserafkanting nóg minder milieubelastend. Het maakt naden extra vocht- en hittebestendig, waardoor ze langer mee gaan.

Lakken op waterbasis

In de lakkerij gebruiken we lakken op waterbasis.

Certificeringen kwaliteit en milieu

Wij zijn ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd.

Circulaire keuken

Naast het ontwikkelen en produceren van nieuwe duurzame keukens, halen we de oude keukens op. Zo worden de keukenkasten niet verbrand, maar verwerkt tot grondstof voor nieuw spaanplaat. Waar Bruynzeel Keukens dan weer nieuwe keukens van maakt. Met iedere keuken die we ophalen, wordt bijgedragen aan een circulaire economie.

We hebben de milieu-impact van de circulaire keuken in kaart gebracht door een ketenanalyse op te stellen. Uit de ketenanalyse komt naar voren dat:

  • De circulaire keuken in de 2e levenscyclus 25,46 kg minder CO2 uitstoot heeft t.o.v. een lineaire keuken;
  • de ketenuitstoot van 100 lineaire keukens gelijk is aan 122,14 circulaire keukens;
  • de ketenuitstoot van acht 45 m3 citytrailers met lineaire keukens gelijk is aan 10 citytrailers met circulaire keukens.

 

Bruynzeel keukens heeft een visie op de keuken van de toekomst

Ons groene keukenconcept bestaat uit 4 thema’s:

  • De functie van de keuken: van traditioneel alleen koken naar onderdeel van het woongenot;
  • Megatrend in voedsel: de vraag naar vers en lokaal stijgt, dit heeft impact op de manier van opslaan en bewaren in de keuken;
  • Inefficiënt: de huidige keukenruimte is verspillend, denk hierbij aan waterverspilling en voedselbederf;
  • Circulariteit grondstoffen: we willen een keuken op de markt brengen die volledig is gemaakt van een circulaire materialen. Nog meer circulair dan met onze huidige circulaire keuken.

Afvalhout

Hout is onze grootste afvalstroom (64%). Het kleine zaagafval verstoken we in onze biomassaketel. Een deel van het hout dat we zelf niet meer kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe keukens, wordt door de spaanplaatindustrie weer als grondstof gebruikt. Voor de overige afvoer zoekt onze afvalpartner Suez een bestemming.

Verbeteren afvalscheiding

Steeds meer afval kan weer gebruikt worden als grondstof. Wij willen daarom het aandeel restafval verminderen (nu 19%) en zijn begonnen met een verdere verbetering van de afvalscheiding in De Keukenfabriek, de kantine en onze kantoren. Hiermee kunnen wij afvalstromen omzetten in waarde stromen. 

In navolging van de circulaire keuken hebben we nu ook een circulaire stroom kunnen opzetten met het staanplaatafval dat wij zelf niet meer nodig hebben. 
In plaats van afvoeren via een speciale afvalverwerker, wordt ons staanplaatafval nu opgehaald door onze spaanplaatleverancier. Het idee hierachter is dat we op een zo duurzaam mogelijke manier omgaan met ons afval, waarbij afvalspaanplaat dient als grondstof voor een nieuwe spaanplaat. 

 

 

Houtafval opnieuw gebruikt

Eind 2016 is het project “Hout met een fout” gestart in DKG De Keukenfabriek. Grotere afkeur onderdelen verwerken we tot kleinere panelen of kastonderdelen en voorzien we opnieuw van kantenband. Materiaal dat vroeger als afval werd beschouwd, wordt dus niet meer afgevoerd maar opnieuw bewerkt en gebruikt in onze keukens. In 16 weken hebben we hiermee 77.000 kilo spaanplaat/MDF bespaard. We halveren hiermee het materiaal dat we door bewerkingsfouten weg moeten gooien.

Bas van Hoof

‘Ik vind het mooi dat veel van de zaken waar we al jaren mee bezig zijn, uit eigen motivatie, milieuoogpunt of kostenbesparing, nu samenkomen onder de kapstok van MVO.’

Vervoer van onze keukens

Per 1 januari wordt het transport in Nederland en België verzorgd door Top Delivery Services (TDS), een transport- en verhuis-organisatie met een groot landelijk netwerk.

Ook bij TDS is duurzaamheid een strategisch speerpunt. Zij werken met het modernste materieel en met de modernste hulpmiddelen en maken gebruik van logistieke hubs. Maar zij gaan ook fors investeren in elektrische voertuigen. Hiermee behoort TDS in één klap tot de koplopers in elektrisch vervoer.

Bruynzeel Keukens b.v. Hoofdkantoor: Drebbelstraat 7 4622 RC Bergen op Zoom 0164 - 285000 www.bruynzeelkeukens.nl contact@bruynzeelkeukens.nl